Vad är kristallsjukan?

Har du fått en plötslig yrselattack som gjort dig illamående? Det behöver inte vara allvarligt, det kan vara något så ofarligt som kristallsjukan.


ora-balanskristaller-bagganger-kristallsjuka

Båggångar –  En del av innerörat och består av tre gångar i tre olika dimensioner, alltså upp-ner, fram-bak och åt sidorna. Tillsammans registrerar de acceleration i olika riktningar.

En viktig del av kroppens balanssinne sitter i innerörat. Där finns tre båggångar som pekar i tre olika dimensioner, upp-ner, fram-bak och åt sidorna. Inuti båggångarna finns så kallade hårceller och kalkkristaller.

Hårcellerna har tunna hår på ytan och täcks av en geléaktig vätska där kristallerna flyter. När du rör dig, rör sig också kristallerna i vätskan och kittlar de tunna hårstråna på hårcellerna. Detta skickar signaler till hjärnan som beskriver i vilken riktning du rör dig.

Kristallerna kan lossna och hamna fel och ger då extrem yrsel och illamående. Det är en av de allra vanligaste orsakerna till yrsel hos vuxna människor men främst kvinnor över 40 års ålder. Kristallerna kan lossna av till exempel en hjärnskakning men ofta går det inte att reda ut vad som orsakat kristallsjukan.

Den vanligaste varianten av kristallsjuka kristallsjuka-karusellsjuka

Det finns olika varianter av kristallsjuka beroende på vilken båggång det handlar om samt hur nära gångens känselspröt kristallerna har hamnat.

Vid den vanligaste varianten av kristallsjuka har kristallerna hamnat i båggångens bakre del. Det är den del av balansorganet som är närmast marken när man ligger och sover och det är lättare för kristaller att samlas i klumpar just där.